Interceptmetoder - De olika metoderna

Den mest flexibla metoden är den så kallade Interceptmetoden. Andra namn på metoden är Marcq St. Hilaire-metod (efter han som kom på/utvecklade den). På engelska benämns den ofta som "sun-run-sun" utifrån att man observerar solhöjden, färdas en bit/stund och sen observerar solhöjden igen. Ibland kallas den också för förmiddags-eftermiddags-metoden utifrån de två tillfällena man observerar de två solhöjderna som krävs för att få en position. Interceptmetoden går lika bra att använda på solen, månen, planeterna och stjärnorna. Då man kan göra sina observationen nästan här som helst så är interceptmetoden utmärkt att använda då molnen tillfälligt lättar och man ser solen en liten stund.

Interceptmetoden - Solen

Interceptmetoden är den metod som vid flest tillfällen under ett dygn ger en möjlighet till positionsbestämning - vilket är dess största fördel. Den kan också enkelt kombineras med andra metoder och himlakroppar.

Att kunna använda Interceptmetoden på två olika himlakroppar "samtidigt" ger en omedelbar position.


Interceptmetoden - Månen


Månen syns ofta ihop med solen

Månen är mycket lätt att identifiera och kan relativt ofta även ses under dagtid. Detta ger en unik möjlighet till att kombinera med solen för att få en positionsbestämning utan väntetid mellan två höjdobservationer. Nackdelen med månen är att den inte är användbar nattetid då den horisont som månen lyser upp en klar natt inte är den sanna horisonten.

Interceptmetoden - Planeterna


Ljusstarkare än stjärnorna

Genom att identifiera och observera höjden till någon av planeterna Venus, Mars, Jupiter och Saturnus kan dessa användas för en positionsbestämning i kombination med en annan höjdobservation. Nackdelarna är att planeterna kan vara svåra att identifiera och även för dessa krävs att horisonten fortfarande är väl synlig. Metoden fungerar således inte nattetid. Höjdobservation till planeter kräver en sextant med lämplig optik för att ge tillräcklig precision.


Interceptmetoden - Stjärnorna


Många men ljussvaga

På samma vis som med planeterna kan 57 olika stjärnor användas för positionsbestämning. Med hjälp av lämpliga tabeller kan hjälp fås att identifiera stjärnorna. Nackdelen med stjärnorna är att höjden till dem endast kan observeras under gryning och skymning. Dagtid är de för ljussvaga för att synas och nattetid syns inte horisonten. Höjdobservation till stjärnorna kräver en sextant med lämplig optik för att ge tillräcklig precision.


OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.





Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMa



Sidan ändrades senast 2023-05-02 16:24 och är visad 671 gånger.